Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2017 16:01 - МРИНОВАНА ЕСЕННА РИБА
Автор: riba365 Категория: Хоби   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
0



 Маринована черноморска риба image

Рецептата е за 5 кг. почистена риба, от която ще се получат 6-7 буркана с обем 700 мл.
Най- подходяща за мариноване е есенната риба – сафрид, чернокоп/малък лефер/, платерина.
Уловената, или закупена риба, се изчиства от люспите, премахват се червата, опашката и главата.
Внимание, сафрида и чернокопа нямат люспи и същите могат да се консервират и в по-малки буркани!
След като се почисти и кръвта от вътрешната страна на гръбначният стълб, рибата се поставя в подходящ съд, най-добре пластмасова кофа.Залива се с хладка вода и се кисне няколко часа.
Изхвърля се кървавата вода и се залива с предварително приготвената саламура.
Саламурата се приготвя от вода и едра морска сол - на 5 л. вода 1 кг. морска сол. Дали е нормална концентрацията на сол можем да проверим, пускайки в приготвената саламура едно яйце.
Показващата се част от яйцето трябва да бъде с размер колкото монета от 50 ст. Ако е по-малка – добавяме сол, ако е по-голама, добавяме вода.
Затиска се рибата с подходяща чиния за да поеме солта равномерно.Оставя се на прохладно място в продължение на 24 часа.
След едно денонощие се изхвърля саламурата и рибата се залива с обикновен купажен оцет. Обикновено са достатъчни 4-5 половин литрови бутилки.Отново се затиска с чинията рибата и така престоява още 12 часа.
Изважда се в подходящи тави и само за платерината се премахва кожата.За сафрида и чернокопа това не е необходимо.
След премахване на кожата, рибата трябва добре да се изцеди от саламурата и оцета.В противен случай при подреждането и в бурканите на дъното ще се образува слой течност, където се зараждат гъбички и рибата се поврежда.
Добре изцедената и подсушена риба се нарежда изправена в буркана една по една, като се подрежда плътно една до друга глава-опашка, опашка-глава.
На дъното на буркана предварително сме поставили 3-4 зърна черен пипер и едно листо дафинов лист.Така подреждаме рибата плътно една до друга за да можем да я покрием с по- малко олио.
След като напълним бурканите с риба, поставяме най-отгоре 3-4 зърна черен пипер и листо дафинов лист.
Препоръчително е преди това плътно напълнените буркани да се обърнат с отвора надолу за да се изцеди получената при притискането на рибите остатъци от маринатата.
Загряваме в подходящ съд 1 л. олио и малко преди да започне да пуши, в съдината с олио внимателно се поставя една филия хляб. Тя почти веднага добива златист цвят и се изважда от олиото преди да е загоряла.Отдръпва се от котлона олиото и се оставя да изстине до 40-50 С. Пробваме с кутрето да можем да търпим болката. Внимание, температурата на олиото не трябва да бъде по-висока, защото ще се схуми залятата риба, а ако е по-ниска от 40-50 С няма да може да се вакуумира.
Налива се внимателно олиото в буркана с риба, като се внимава да не останат участъци с мехурчета въздух.
След като сме се убедили, че бурканите са пълни до горе и няма останал въздух, завиваме плътно капачката.

След това се обръща буркана с капачката надолу и се изчаква пълното му изстиване.
След тази процедура, бурканите се съхраняват на тъмно и прохладно място, може и на дъното на хладилника.
Препоръчително да се консумира до 3-4 месеца след приготвянето.
След този период се забелязва белезникава утайка на дъното на буркана, което значи, че е започнал някакъв процес.
Да ви е сладко!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riba365
Категория: Хоби
Прочетен: 79219
Постинги: 44
Коментари: 14
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930