Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11 10:53 - КАК ДА СУШИМ РИБА? Начини на осоляване и сушене.
Автор: riba365 Категория: Хоби   
Прочетен: 47 Коментари: 0 Гласове:
1



ЧИРОЗ

image
За сушене използуваме обикновено пролетният улов на сафрида, скумрията, паламудът, черноморска акула, есетрата, сомът и шаранът. След като си е хвърлила хайвера – тогава рибата е слаба, с малко тлъстини, лесно се осолява и суши.
Рибите, трябва да са пресни, без повреди и наранявания, със ярко червени хриле. Сушените риби са чудесен деликатес за мезе. От сафрида, по дребната скумрия приготвяме „чирози”, а от по – едрата скумрия и другите риби – сушено рибно филе за мезе и ястия.
Важно условие : рибите които подлежат на сушене или осоляване, се обработват само със студена вода, защото топлата вода извлича екстрактните вещества и с това се понижава качеството и.

Сушена риба – „чирози” :

През месеците май, юни и юли от сафрида (дребната скумрия) можем да приготвим чирози. Измиваме рибата със слабо подсолен разтвор, откъсваме хрилете заедно с вътрешностите през хрилните отвори, без да правим разрез на коремната кухина. Отново измиваме обилно, като внимаваме да почистим перфектно от кръвта. В подходящ съд заливаме рибата със солена саламура ( 180- 200 гр сол на 1 л. вода) в продължение на 8 часа. Изплакваме еднократно от соления разтвор, нанизваме откъм опашките на здрава връв, която опъваме и сушим на проветриво, сенчесто място. Изсушените чирози имат трайност 1 година, ако се съхраняват в студено, проветриво,сухо и тъмно помещение                                                                           image


Сушенo рибно филе от шаран :

Можем да приготвим рибата по два начина :
– риба с тегло от 1,5 до 4 кг.- цяла разтворена (разпъната)
– риба с тегло над 5 кг.- нарязваме филета с дебелина 4 см. на парчета.

След като махнем люспите, почистваме от вътрешностите, хрилете и перките, измиваме обилно с вода, така, че да няма следи от кръв.

Ако ще разпъваме рибата, разрязваме откъм коремната част по дължина от главата до опашката през гръбнака, като правим разреза до толкова, че да можем да я разтворим и разпънем, без да я разполовяваме изцяло. Почистваме внимателно от гръбначната кост, по едрите кости, а главата и опашката отстраняваме по желание.

Ако приготвяме рибата по втория начин, почистената риба разрязваме на две половинки по – дължина от опашката до главата през гръбнака. Отстраняваме главата, опашката, гръбначната и по – едрите кости. Ако все още има кървави следи, киснем филетата няколко пъти в студена вода. Отцеждаме рибата за 1 -2 часа на хладно и нарязваме на парчета с дебелина 4 см..

Осоляваме (покриваме) и двата вида – на парчета или цялата риба със сол, 150 -200 гр. сол на 1 кг. шаран.Така престоява 10 – 12 дни, изплакваме рибата със студена вода и отцеждаме. С две дървени пръчици разпъваме на кръст шарана, а парчетата връзваме с връв. Окачваме и сушим рибата на хладно и проветриво място. След сушенето, парчетата ги пресоваме между две дъски, притиснати с тежест, за да добият гладка плоска форма.

Забележка : по същия начин можем да приготвим филе и от други едри риби – сом, мряна , паламуд, по – малка черноморска акула, есетра и др.. Така изсушената риба има трайност няколко месеца, окачена в сухо, хладно и тъмно помещение. Ако искаме да приготвим ориз или картофи със сушена риба, изкисваме рибата със студена вода за 2 -3 часа.

Успех и добър апетит!!!




Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riba365
Категория: Хоби
Прочетен: 8022
Постинги: 42
Коментари: 11
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930