Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11 11:14 - Скумрия "Ропотамо"
Автор: riba365 Категория: Хоби   
Прочетен: 41 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.11 11:15


 Скумрия "Ропотамо"  
или риба с домати и зеленчуци. Но от доброто старо време, когато станах врат на семейството imageimage (знаете кой е главата) и започнах да готвя по-често, тази рецепта за риба се приближаваше най-много до тогавашната консерва с риба "Ропотамо". Нея и сега я има. Но е без грах, повишено съдържание на зеленчуци, вместо на риба.
Повече ни харесва тази от бурканите, отколкото приготвена в момента, макар и в глинения гювеч въпреки, че я приготвям по един и същ начин.
А най-удобното с консервите е, че винаги мога да имам бърза вечеря. Или да изпратя на младежа за по-дълготрайни запаси image

image



Това е дозата за един средно голям глинен гювеч (2.5л) или тава. Ако се прави в тава, добре е да се завие с фолио, за да може да се задуши.

Продукти:
3-4 средни скумрии
1л. доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
50мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб***
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание ***
чушка - печена, сурова или маринована - също по желание***
сол на вкус и черен пипер на зърна

Приготвяне:
* Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
* Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
* Краставичките и морковитесе нарязват на кръгчета, чушката - както се случи, на кръгче, на ленти, на шайби.
* Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
* Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
* Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото, меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
* Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
*Ако е в тава - пече се около час, завита с фолиото.

***Тези продукти ги слагам тогава, когато ги имам. Ако нямам, не си правя труда да ходя на магазина за тях, те са по желание.

image
***Със същите продукти, но умножени по 3 или по 4, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите.

***Когато купувам риба, за да направя в буркани е винаги скумрия, но когато "попадне" у нас от рибарското хоби на близък човек е правя и с друга риба - шаран, каракуда, пастърва.



Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riba365
Категория: Хоби
Прочетен: 8022
Постинги: 42
Коментари: 11
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930