Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2017 10:09 - ЗА ЩУКА ПРЕЗ ЕСЕНТА
Автор: riba365 Категория: Хоби   
Прочетен: 1314 Коментари: 0 Гласове:
0



  ЗА ЩУКА ПРЕЗ ЕСЕНТА  

image

Към края на октомври началото на ноември често в нашата климатична зона идват първите студове. Когато водата достатъчно изстине, подводната растителност във водоемите навлиза в своята есенна фаза, което позволява на риболовците да се доберат до местата, които през лятото не са могли да стигнат. Риболовците казват, че “тревата се е слегнала”, което значи, че вече може да се лови щука, и то не само на спининг, но и на плувка.

Ловът на щука е много интересенimage
Първо, върху активността на щуката силно влияе понижението на температурата на водата, а рибите са хладнокръвни животни. Всички биологични процеси в организма се забавят с понижението на температурата на околната среда. През зимния период щуката е слабо активна. Главната й задача е да съхрани енергията. По-голямата част от времето през есенно-зимния период щуката прекарва в покой. Дълго време тя може да чака в засада жертвата си. Размерите на жертвата също не са малки. В малките водоеми водата бързо истива, но в отделни дни температурата й може малко да се затопли. Следва изводът – от края на отктомври до големите студове активността на щуката е краткотрайна. Главната задача на риболовеца е в това да открие щуката. Според опита на много риболовци щуката започва да кълве само през втората част на деня, а не в зависимост от времето. Дали има слънце или времето е мрачно, дали вали или има мъгла, вятър или буря, все едно следобяд щуката е по-активна отколкото сутрин. Така че, скъпи колеги, ходете за щука в следобедните часове.
Върху успеха на риболова оказва влияние и времето. Тук има голямо значение стабилността на атмосферното налягане и осветеността. В слънчево време би трябвало щуката да бъде активна, защото водата се затопля, но не е така. В мрачно време хищницата е по-агресивна. Това може да се обясни по следния начин. През есента водата във водоемите става прозрачна. А този фактор влияе силно на щуката. Тя се стреми по-скоро бързо да се скрие от слънчевите лъчи, отколкото да ловува. А и потенциалната жертва променя нещо в поведението си и става или неуязвима, или се намира в онези участъци на водоема, които не са приемливи за щуката. Плюс факта, че в слънчево време налягането обикновено е високо или се увеличава, това действа потискащо на щуката. А в мрачно време по-скоро налягането или леко пада, или се задържа същото, което благоприятства кълването. Вятърът също има определено влияние, по-точно при неговата липса щуката е по-плашлива. Но и силният вятър, особено северният или източният, малко стимулират кълването на щуката. Докато западният, южният или югозападният вятър със скорост 5-7 м/сек е доста подходящ за лов на щука.

imageНе избягвайте лошото време
Повечето риболовци в слънчеви дни през есента и зимата излизат на риболов, а в дъждовните дни предпочитат да си стоят вкъщи. Това е грешка. Не бива да се сравняват комфортните условия на времето за човека с комфортността на същите условия за рибата.
Колкото и да се спори за влиянието на фазите на луната върху активността на щуката, все пак то съществува. Може уверено да се твърди, че първата и последнта четвърт на луната са пикът в активността на щуката. Трудно е за обяснение, но фактът си е факт.
Върху успеха в риболова на щуката силно влияе правилният избор на примамка. Трудно е да се каже къде и на какво ще кълве най-силно, но основните типове примамки могат да се посочат. Воблерите и въртящите блесни това са двете примамки на успеха. Разбира се, не бива да се игнорират и люлеещите се блесни от силикон, но те са тежки, движението им по плитките участъци на водоема се извършва с голяма скорост. А есенната щука не харесва това. Аналогична е и картината с гумените примамки – на плитки участъци са трудно използваеми. Ако се опитаме да използваме малки туистери или виброопашки, по-скоро ще се натъкнем на костур, отколкото на щука. Изборът на конкретна марка воблери или блесни е въпрос на лично предпочитание. И все пак за предпочитане са плуващите воблери с размери не по-малки от 12 см. По-дребните могат да привлекат интереса на костурите. Но най-важна е играта на примамката. Най-добър резултат дават онези, които при малка скорост имат ярко изразена игра с голяма амплитуда на колебанията. Цветът на воблерите може да бъде различен. По отношение на въртящите блесни се забелязва, че щуката обича повече блесните с широки плавници, които добре действат на малки скорости. Цветът на въртящата се блесна също влияе на кълването, но не се наблюдава някаква закономерност. Всичко зависи от времето, хранителната база на щуката в конкретния водоем и др. Така че са необходими експерименти. Понякога щуките предпочитат въртящи блесни със сребрист плавник, но това е предимно през лятото, когато щуката се храни с дребни червеноперки и уклейчета.
Върху успеха на лова може да повлияе смяната на мястотоimage
Не бива да се зацикляме на един водоем и безрезултатно да стоим в някаква точка. Не бива да се задържате повече от половин час на едно място, постоянно сменяйте дислокацията. Вероятността да попаднете на място, където щуката кълве, се увеличават. В нашето неспокойно време е трудно да се открие водоем, на който да няма бракониери, затова търсейки добро място, трябва да имате предвид и този факт.
От казаното могат да се направят някои изводи. Не чакайте слънчево или сухо време, не съдете по поведението на други риболовци, които излизат само в хубаво време. Тръгвайте смело за щука в най-лошото време. Не се страхувайте от внезапно завалелия сняг или от тънката коричка лед на реката. Излезте на риболов към обяд, ловете през втората част на деня. Погледнете в сандъчето си, може би имате в арсенала си примамки, които не сте използвали. Възможно е сега да е дошъл техният час. А любимата ви въртяща се блесна, с която сте хванали много щуки, сега да мълчи. Не се заседявайте на едно място на водоема. Струва си да изминете два километра, да смените водоема и успехът може да ви се усмихне.

imageКакво още трябва да знаем за щуката
Щуката е един от представителите на хищните риби в България. Много от риболовците я харесват, макар че не се лови доста често. Може да се открие в заблатените участъци на водоемите у нас, в Дунав и притоците му, в редица реки и язовири.
Щуката е всеяден хищник, яде всякаква риба, не щади и себеподобните си – както малки рибета, така и по-големи особи, малко по-малки от самата нея. Освен риба щуката се храни и със земен червей, дребни водоплаващи птици, мишки и други гризачи, понякога глъща и предмети. Щуката улавя жертвата си, като широко разтваря пастта си. Смята се за уседнала риба. Обикновено избира мястото си за пребиваване и лов в малък район, най-често с тихо течение или без течение, но задължително да има ями, стръмен бряг или друго укритие, където щуката може да се скрие от опасност или да чака в засада жертвата си. Търсейки храна, често щуката излиза на места с бързо течение и в плитки участъци, но не се отдалечава от обичайното си място. Най-често напуска место стоянката си когато придойде водата, но след като спадне, щуката се връща на предишното място. Само нерестът нарушава този навик, като я кара понякога да се отдалечава много, търсейки удобна за размножаването плитчина.
Ловът на щука може да започне от ранна пролет, когато слънцето започне добре да сгрява (края на март – началото на април). Най-доброто време за риболов на щука на спининг са пролетта и есента. 7-12 дни след нереста започва обилно да се храни, което продължава 15-20 дни. Силно огладняла по време на нереста, по това време щуката се лови на вкякаква блесна и на всяка стръв. През пролетта щуката следва да се лови около мястото на нереста й. Тук се събира друга риба – червеноперка, костур, които се лакомят за хайвера, а самата щука се храни с тях. Първият нерест на щуката става, когато е на три години, тогава теглото й стига до 1 кг. Щуки с тегло 600-700 г, които не се размножават, обикновено добре се ловят по време на общия нерест, а също и по-рано и по-късно от него. Щука се лови добре и около местата, където мръстят други риби – каракуди, костури, червеноперки, това обикновено са треви на недълбоки места. След това щуката отива на по-дълбоки места, но в средата на лятото отново приближава растителността. Понякога се случва да се уловят дребни щуки в “прозорците” между водната растителност. На такива места са за предпочитане тежките блесни без допълнителна тежест, но може да се лови и на други видове блесни. Приближаването до точката на лова трябва да бъде тихо, замятането – точно в целта. По време на силен вятър и силни вълни щуката отива от недълбоките места с малко водна растителност на по-дълбоки или в участъци с гъста растителност.
През пролетта ловът на щука трябва да започне на малки реки, imageкоито бързо се очистват от мътилката на придошлата вода. В тях по-рано се извършва нерестът на едрата щука, а това има голямо значение за успеха на пролетния риболов. Тези реки обикновено не са дълбоки с малко миналогодишна и нова водна растителност. На тези реки е най-добре да се лови около водовъртежи и ями, като е желателно блесната да се прехвърли през ямата и да се води така, че да минава над самата яма или да се замята до крайбрежната растителност. В закрити водоеми през пролетта или в средата на лятото най-добри резултати дава ловът на дълбочина 1,5 – 2 м. С водна растителност. Добри за лов на щука са топлите пролетни и облачни дни, когато дъждовните облаци са нависнали над реката или езерото като пелена и всеки момент ще завали. В такова време могат да се използват блестящи блесни. Тихото топло и мрачно време през есента също е благоприятно и за лов на щука през есента.
В средата на лятото кълването на щуката не е постоянно. Понякога в средата на юли щуката кълва лакомо, но често кълването е слабо. През лятото се смята, че най-доброто време за риболов на щука е сутринта и вечерта, но този факт невинаги се потвърждава. Но има и водоеми, в които щуката взема примамката в средата на лятото с еднаква интензивност почти целия ден.
През есента щуката започва усилено да се запасява с енергия за зимата. През есента кълвлането не е е силно, както е през пролетта, но затова пък е равно. Есенното захлаждане, прозрачността на водата, преминаването на дребните рибки на дълбоко принуждават щуката да се скрие и ловува на дълбоките места, където обикновено се лови. Най-големите щуки се ловят през пролетта и есента, през лятото – много рядко. Есенният риболов на щука се смята за най-интересният през сезона. По това време щуката, нахранена и с увеличено тегло, става много упорита и енергична в борбата.

Иван ГЕРГОВ

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riba365
Категория: Хоби
Прочетен: 78667
Постинги: 44
Коментари: 14
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031